Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ez történt 2011-ben

 

2010 csapadékos  éve után 2011 első hónapja megváltást hozott, ugyanis jobbára száraz légtömegek uralták hazánk időjárását.

A január egy anticiklonnak köszönhetően napos,száraz idővel kezdődött.4-én 78%-os napfogyatkozásban volt részünk.15-én Szombathelyen országos napi rekord dőlt meg.A hőmérséklet 13,6 °C volt.28-án 4,7-es erősségű földrengés rázta meg Magyarország egy részét.Az epicentrum Oroszlánynál volt.

A február fagyosan indult,ám 7-én már 20 °C körüli értékeket mérhettünk.A hónap végében Délkeleten 20 cm hó hullott,a tél legnagyobb havazása meglassította a közlekedést.

Március elején is többfelé havazott.6-án egy markáns hidegfront következtében sok helyen viharos szél lett,hózáporokal,Délkeleten újabb 10 cm hó hullott.26-án a tavasz jövetelét jelezte a zivatarokkal telített hidegfront.

Áprilisban újabb markáns hidegfront következett be,újabb viharos széllel.Mivel csapadék kevés volt,sok felé kisebb porvihar alakult ki.

A május hidegen, esősen és szelesen telt a hónap első harmada, melyet leginkább a 3-ai erős hidegfront okozott.E mögött még napokig érkezett a hideg levegő és olyannyira lehűlt a levegő, hogy 6-a virradóra az országos és budapesti rekord is megdőlt.

A június a bihart kedvelőknek kedvezett,pedig sok hlyen egy-egy erősebb cellából cseresznye nagyságú jég hullot.23-án vonalba rendeződött zivatarlánc kezte útját Kelet felé.Sok helyen intenzív lehűlés volt tapasztalható.

A július az előző havi hidegfront következtében hideg napokkal indult,ám ezután Afrikai eredetű meleg levegő áramlott be az országba,ezáltal sok helyen 35 °C-ot is elérte a hőmérséklet.

Augusztusban lassan javult időjárásunk.5-én egy meteor robbant fel Somogy felett.11-én kánikula következett,melyet a hó végi gyenge hidegront tett kissé elviselhetőbbé.

A szeptember melegen indult,több helyen több nyári napot regisztráltak,mivel a havi középhőmérséklet országos viszonylatban kb. 3-5 °C-kal volt több a sokéves átlagnál.Sok helyen megdőlt a havi napsütéses órák száma.

Az október eleinte folytatódott a meleg, nyárias idő sok-sok napsütéssel, 25 °C körüli csúcshőmérsékletekkel. 7-én érkezett meg az ősz hazánkba, ekkor egy markáns hidegfront vonult át felettünk. Megerősödő széllel és nagyobb területre kiterjedő esővel mintegy 15 °C-kal hidegebb levegő zúdult be hazánkba, 10-én reggel fagypont alatti értékeket is mértek. 

A november rendkívüli siváran telt 2011 utolsó előtti hónapja, ugyanis megszakítás nélkül anticiklon uralta hazánk illetve a Kárpát-medence időjárását. Kezdetben csak nyugaton, majd máshol is egyre inkább párásabbá vált a levegő, helyenként a ködfoltok tartósnak bizonyultak.10-től északkelet felől hideg levegő szivárgott be, napról-napra alacsonyabb értékeket mérhettünk.Az elmúlt 110 év legszárazabb novembere volt.

A december az év előző időszakához hasonlóan a sokéves átlagnál melegebb időben volt részünk, körülbelül +2 °C-os anomália mutatkozott. Hosszú ínséges időszak után kissé mozgalmasabbá vált időjárásunk, az ún. blocking helyzetet zonális felállás vette át.21-én többfelé havazott, 1-2 cm friss hó hullott.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.